Polícia odmietla trestné oznámenie na lekárov pre vydieranie počas výpovedí

30.05.2012 Bratislava

Bratislava 30. mája (TASR) - Policajný vyšetrovateľ odmietol trestné oznámenia na predstaviteľov Lekárskeho odborového združenia (LOZ) pre vydieranie a iné zločiny. Tých sa podľa asi 20 občanov dopustili počas vlaňajších rokovaní o požiadavkách lekárov v rámci akcie hromadných výpovedí lekárov. Vyplýva to z uznesenia, ktoré má TASR k dispozícii.

Trestné oznámenia padli koncom minulého a začiatkom tohto roku. Okrem vydierania sa týkali napríklad aj podozrení z hrubého nátlaku, terorizmu, sabotáže, porušovania povinností pri hrozivej tiesni či úkladov voči SR. Vyšetrovateľ ich jedným uznesením odmietol vo februári.

V októbri sa podaním výpovedí do akcie zapojilo 2439 spomedzi asi 7000 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. Zdravotníci sa vlani rozhodli siahnuť po radikálnom riešení v podobe hromadných výpovedí lekárov pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. Vláda na ne reagovala vytvorením memoranda.

Napätie, ktoré vzniklo v súvislosti s odborárskou akciou, pocítili aj pacienti. V mnohých nemocniciach totiž došlo k odkladu plánovaných operácií. Viaceré zariadenia okrem toho avizovali, že by mali problém aj so zabezpečením akútnej lekárskej starostlivosti. Tomu mal zabrániť núdzový stav, ktorý vláda vyhlásila od 29. novembra v 13 slovenských obvodoch a 16 nemocniciach. Napriek tomu však mnohí lekári nenastúpili do práce.
 

Vyberte región